Karadeniz’in kızları kanseri karalahanayla durduruyor

Karadeniz’in kızları kanseri karalahanayla durduruyor

Karalahanadan elde ettikleri özütle meme kanseri hücrelerinin canlılığını yüzde 50’ye kadar düşüren jel biyomalzeme geliştirdiler.

İstanbul Bilgi Üniversitesi Genetik ve Biyomühendislik Bölümü öğrencileri Ayşe Nilay Seyhan ve Dilay Fatoğlu, karalahana özütüyle meme kanseri hücrelerinin canlılığını azaltan ve aynı zamanda yara iyileşmesini destekleyen yenilikçi bir jel biyomalzeme geliştirdi.

Karadenizli iki araştırmacının yürüttüğü çalışmada, karalahanadan elde edilen özütün üç günlük etkileşim sonucunda kanserli hücrelerin canlılığını yüzde 50'ye kadar düşürdüğü belirlendi.

Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Ali Deniz Dalgıç’ın danışmanlığında yürütülen projede, geleneksel bir Karadeniz sebzesi olan karalahananın sağlık alanındaki potansiyeli bilimsel bir yaklaşımla değerlendirildi. 

Seyhan ve Fatoğlu, meme kanseri ameliyatı sonrası kanserin nüks etmesini önlemeye yönelik olarak karalahana özütü ile yüklenmiş, vücutta zamanla salım yapan jel formda bir biyomalzeme tasarladı.

Çalışmalar sonucunda bu jel biyomalzemenin sadece kanserli hücreleri hedef almadığı, aynı zamanda sağlıklı hücrelerin gelişimini destekleyerek yara iyileşmesini hızlandırdığı da gözlemlendi. Karalahana özütünün bir ve üç günlük uygulamalarda hücre canlılığını yüzde 120’ye kadar artırdığı; 7 günlük etkileşim sonucunda ise meme kanseri hücre canlılığını yüzde 30 oranında azalttığı tespit edildi.

Araştırmacılar, bu çalışmanın kanser tedavisinde destekleyici bir yöntem olarak kullanılabileceğini vurgularken, gelecekte klinik çalışmalarla bu yöntemin güvenli ve etkili hale getirilmesinin hedeflendiğini belirtti.

Ayşe Nilay Seyhan ve Dilay Fatoğlu, “Karalahana gibi sebzelerin biyoaktif bileşikleri kanser hücreleri üzerinde olumlu etkiler gösteriyor. Ancak projemizin en yenilikçi yönü, bu bileşikleri lokal ilaç salınım sistemleriyle birleştirerek tedavi etkinliğini artırma modelini sunmasıdır” değerlendirmesinde bulundu.