Güney, vatandaşların Ünye Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM), Sağlıklı Hayat Merkezleri (SHM) ve Aile Sağlığı Merkezleri’nde (ASM) kanser taramalarını ücretsiz bir şekilde yapabildiğini ve kanser hastalığının tedavisinde erken teşhisin önemli olduğunu hatırlattı.
Ünye İlçe Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Yusuf Güney, 1-7 Nisan Ulusal Kanser Haftası dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, kanser hastalığının günümüzdeki yaygınlığına dikkat çekti.
Kanserlerin yüzde 90’ının çevresel, yüzde 10’unun ise genetik faktörlere bağlı olarak geliştiğini vurgulayan Güney, çevresel faktörler arasında yer alan tütün kullanımı, alkol tüketimi, fazla kilolu ve/veya obez olma ve enfeksiyonlar ile etkin mücadele yoluyla yüzde 30-yüzde 50 oranında önlenebileceğini söyledi.
-“Kanser, dünyada ve ülkemizde ölümlere sebep olan ikinci hastalık” -
Ünye İlçe Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Yusuf Güney, kanser hastalığının dünyada ve ülkemizde kalp ve damar hastalıklarından sonra ölüme sebep olan ikinci sıradaki bir hastalık olduğuna dikkat çekerek, şu bilgiyi verdi:
“Günümüzde özellikle bu hedefe yönelik kanser eylem planları yapılmakta, tütün kontrolü, dengeli beslenme, fiziksel aktivite, kanser taramaları ile kanser mücadele stratejileri oluşturulmaktadır. Bu önemli sağlık sorununa halkın dikkatinin çekilmesi, kansere yönelik toplum bilincinin geliştirilmesi, sunulan sağlık hizmetlerinin tanıtılması, tarama programlarına katılımın artırılması ve farkındalık oluşturulması amacıyla 1-7 Nisan Ulusal Kanser Haftası olarak belirlenmiş olup, her yıl düzenlenen etkinliklerin kanser mücadelesinde oldukça önemli bir yer tutuyor.”
-“Kanserlerin yüzde 90’ı çevresel, yüzde 10’u ise genetik faktörlere bağlı olarak gelişmekte” -
Kanserlerin yüzde 90’ının çevresel, yüzde 10’unun ise genetik faktörlere bağlı olarak geliştiğini vurgulayan Güney, “Çevresel faktörler arasında yer alan tütün kullanımı, alkol tüketimi, fazla kilolu ve/veya obez olma ve enfeksiyonlar ile etkin mücadele yoluyla yüzde 30-yüzde 50 oranında önlenebilecek. Risk faktörleriyle mücadele edilmek suretiyle ortaya çıkması önlenebilen, erken teşhis edildiğinde etkin tedavi edilerek yaşam kalitesi artırılabilen kanser türleri göz önüne alındığında farkındalığın, kanser belirtilerini bilmenin ve tarama faaliyetlerinin önemi ortaya çıkmaktadır.” dedi
-Kanserden korunma yolları nelerdir? -
Ünye İlçe Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Yusuf Güney, kanserden korunma yollarına ilişkin olarak, “Kanserin birçok türü, sağlıklı yaşam tarzı seçimleriyle önlenebilir. Tütün ve tütün ürünleri ve alkol kullanmayın. Düzenli egzersiz yapın ve sağlıklı kiloda kalın. Güneşin zararlı ışınlarından korunun. Kronik enfeksiyonlarla mücadele edin. Kanser taramalarınızı yaptırmayı ihmal etmeyin!” önerilerinde bulundu.
-Ünye KETEM’de kanser taramaları ücretsiz olarak gerçekleşiyor -
Güney, vatandaşların Ünye Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM), Sağlıklı Hayat Merkezleri (SHM) ve Aile Sağlığı Merkezleri’nde (ASM) kanser taramalarını ücretsiz bir şekilde yapabildiğini ve kanser hastalığının tedavisinde erken teşhisin önemli olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:
“Meme kanseri taraması 40-69 yaş arasındaki kadınlarda yılda bir kez klinik meme muayenesi, 2 yılda bir mamografi ile yapılmaktadır. Rahim ağzı kanseri taraması 30-65 yaş arasındaki kadınlarda 5 yılda bir HPV-DNA testi ile yapılmaktadır. Kalın bağırsak kanseri taraması 50-70 yaş arasındaki kadın ve erkeklerde 2 yılda bir Gaitada Gizli Kan Testi (GGK) ile Kolorektal Kanser Taramaları ücretsiz olarak yapılmaktadır. İlgili yaş gruplarındaki kişilerin kanser taramalarını yaptırmak üzere vatandaşlarımız ilçemizde ki (KETEM) Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezine davetlidir.”