Yaz ayının gelmesiyle kışlaklardan çıkan Kahverengi Kokarca popülasyonunda ciddi düşüş olduğu, bunun da yapılan çalışma ve mücadelenin doğru yapıldığının göstergesi olduğu vurgulandı.
Ünye Ziraat Odası Başkanı Sarıkahraman, Kahverengi Kokarca kışlak mücadelesinin sonuç verdiğini, popülasyonun azaldığını ve başarı elde edildiğini söylerken, aynı zamanda “Yumurtlama dönemi başladı, mücadele sürmeli! Rehavete kapılırsak fındık toplatmaz!” uyarısı da yaparak tehlikenin henüz geçmediğini vurguladı.
“Kışlak mücadelesi işe yaradı ama rehavete kapılmayalım”
Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman, Ünye Kent Gazetesi’ne kahverengi kokarca ile mücadelede gelinen son durumu değerlendirdi.
Kış aylarında yürütülen saha çalışmaları ve yoğun ilaçlama sürecinin, yaz aylarında etkisini gösterdiğini belirten Sarıkahraman, popülasyonda gözle görülür bir düşüş yaşandığını söyledi.
Ancak bunun bir son değil, yeni bir dönemin başlangıcı olduğuna dikkat çeken Sarıkahraman, üreticilere önemli uyarılarda bulundu.
İşte Sarıkahraman’ın Ünye Kent Gazetesi’ne yaptığı açıklama:
“Kahverengi Kokarca ile mücadelede Ünye ilçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’müzde koordineli bir şekilde yaptığımız eğitimler, eğitimler ve saha çalışmaları karşılığını buldu. Üreticilerimize özellikle kışlak mücadelesinde yaptığımız çağrılar karşılık buldu. Yaz dönemine girdiğimiz bu günlerde Kahverengi Kokarca popülasyonunun ciddi şekilde düştüğünü görüyoruz. Ama bu kesinlikle vahamete yol açmamalı. Çünkü Kahverengi Kokarca çiftleşme sürecindeler, yavrular çıkmaya başladı. Ergin hale gerecekler. Dolayısı ile vahamete kapılmak çok doğru değil. Şuan çiftleşme ve yavru dönemi. Bir kokarca 3-4 yumurtlama dönemi geçiriyor, her yumurtlama döneminde 40’a yakın yumurta bırakıyor. Dolayısı ile bir kokarca 200’e yakın yumurta bırakıyor. Dolayısıyla onlardan çıkan yavrular ergin hale geldiğinde bizi çok sıkıntılı günler bekliyor. Kış döneminde yaptığımız mücadele doğru, onun faydasını gördük. Ama bunu rahavete kapılıp bırakırsak bizi çok sıkıntılı süreç bekler. Rehavete kapılmak çok doğru değil.”
“İlaçlama yaparken zamana, zemine ve doza dikkat”
Mücadelenin dozunun düşmemesi gerektiğini vurgulayan Sarıkahraman, gelişi güzel ilaçlama yapılmaması gerektiğini hatırlattı.
Özellikle Samuray arısının salındığı bölgelerde dikkatli olunması gerektiğini söyleyerek şu ifadeleri kullandı:
“İlaçlamalarda eğitimlerimizde belirttiğimiz üzere, zamanı, zemini ve dozunu iyi ayarlayıp sahaya çıkmamamız lazım. Biz bir sezona en az 6 kez ilaçlama yapmazsak kokarca bize fındık toplatmaz. Doğanın da dengesi göz önünde tutularak ki Samuray arılarının salındığı yerlerde ilaçlamayı azaltmalıyız.”
“Samuray arısı bize umut veriyor”
Sarıkahraman, son olarak biyolojik mücadelede umut verici gelişmeler yaşandığını belirtti.
Samuray arılarının etkisini gözlemlediklerini söyleyen Başkan, geleceğe dair “Samuray arısının salındığı yerlerde gördük ve izledik ki kokarca yavrusu yerinde Samuray Arısı yavrusu doğduğunu gözlemledik. Bu da bize gelecekle ilgili bize umut veriyor.” dedi.
Ünye Kent / Yücel Arslanteek