Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, rekoltenin açıklanmasının ardından üreticilerin gözünün kulağının fındık fiyatında olduğunu vurgulayıp, taban fiyatının en az 160 TL olarak açıklanmasını beklediklerini söyledi.
Ordu’da geçen yıl 198 bin ton olan tahmini fındık rekoltesinin bu yıl 202 bin 41 ton olarak açıklandığını belirten Soydan, üreticilerin çok ciddi emek ve maliyetlerle bu rekolteyi oluşturduğunu, buna karşılık hak ettikleri rakamı alması gerektiğini vurguladı.
Fındığın dalda kalmasında en büyük başarıyı üreticinin gösterdiğini belirten Soydan, “Eğer üreticilerimiz bahçeye önemli ölçüde bakmasın, önemli ölçüde mücadele etmesin inanın bu fındıkların dalda kalma şansı hiç yok.” açıklaması yaptı.
117 TL seviyelerinde bir maliyet çıkan fındık ürününde taban fiyatın 160 TL olması gerektiğini de vurgulayan Arslan Soydan, “160 TL’lik bir taban fiyat üreticilerimize verilirse üreticilerimiz en azından emeğinin karşılığını alır. Fındıktan herkes kazanıyor. Devletimiz kazanıyor, ihracatçılarımız kazanıyor, manavlarımız kazanıyor. Burada üreticilerimizin başta kazanması lazım.” dedi.
Ordu genelinde 11 farklı kurumdan oluşan bir komisyon tarafından sahil kesim, orta kesim ve yüksek kesim olmak üzere 400 farklı yerden dalların, çotanakların ve fındık doluluklarının toplanmasının incelenmesi sonucunda 2024 yılı fındık rekoltesi 202 bin 41 ton olarak açıklandı.
Kesim çalışmaları sırasında sahil bölgesi ve değiştirilen yanıklık ve külleme parçalarının kaydedilmesi olarak belirlenirken, fındık yeşil ve kahverengi kokarcası ile fındık kurumuş ise en fazla görülen zararlılar arasında yer aldı. Bu verilerde Ordu'da ortalama kazanç getirisi dekar başına 480 kilogram olarak hesaplandı.
Fındık hasadı ise Karadeniz'de Ağustos başında sahil kesimlerinde başlayacak ve sevk olarak yükseklere doğru ilerleyecek.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, Ünye Kent Gazetesi’ne özel yaptığı açıklamada, tahmini rekolte çalışmasının gerçeğe en yakın rekolte olduğunu söyledi.
Hava şartları, Kahverengi Kokarca gibi etkenlerden dolayı açıklanan bu rekoltenin düşebileceğine dikkat çeken Soydan, rekoltenin açıklanmasının ardından üreticilerin gözünün kulağının fındık fiyatında olduğunu ifade ederek, şu açıklamayı yaptı:
-Ordu’da 400 noktada 2 bin 200 dal üzerinde tahmini rekolte çalışması yapıldı -
“2024 yılı tahmini rekolte Ordu ili için 202 bin 41 ton olarak açıklandı. Bu tahmini rekolte 11 kurumun temsilcilerinin oluşturduğu komisyon marifetiyle yapıldı. Rekolte çalışmaları 1 - 17 Temmuz tarihleri arasında yapıldı. İlçelerimizde sahil kesim, orta kesim ve yüksek kesim olarak bir fiil 400 noktada 2 bin 200 dal üzerinde çalışmalar yapıldı. Bunun sonucunda rakamsal bir sonuç ortaya çıktı. Bu da ilimizin tahmini rekoltesi olarak açıklandı.
-“Rekolteler önümüzdeki süreçte yine risk taşıyor” -
Ama bu rekolteler önümüzdeki süreçte yine risk taşıyor. Fındık hasadına kısa bir süre kalmasına rağmen kahverengi kokarca istilası var. İlimizin belirli bölgelerinde tehlikesi halen daha artarak devam ediyor. Bunun zarar oranını kestirmek tabi ki zor. Dolayısıyla açıklanan bu rekolte yukarı çıkmaz, aşağıya iner her türlü. Ama gerçeğe en yakın rekolte de bu. İnşallah iyi bir süreç olur. Üreticilerimize bereketli bir hasat dönemi olur.
-“Rekoltenin artmasındaki başarı üreticilerimizin” -
Fındık bahçelerinde dönüm başına verimde artış olması, her üreticimizin bahçesinde belli oranlarda fındığın olması önemli. Çünkü hepimiz fındığın gözüne bakıyoruz. Üreticilerimiz bir yıl boyunca ciddi mücadele ediyor. Hem kışlık dönemlerinde, hem kireçleme ve gübrelemede, dal budamada. Bahar döneminde hastalık ve zararlılarla mücadelede, Kahverengi Kokarca ile mücadelede üreticilerimiz mücadele ediyor. Yani Ordu’da 202 bin ton fındık varsa bunun dalda kalmasında en büyük başarıyı gösteren gerçekten üreticilerimiz. Üreticilerimiz burada çok ciddi mücadele yaparak, bilinçli çalışmalarını yaparak fındığın dalda kalmasını sağlıyor. Hem hastalıklara karşı, hem zararlılara karşı, hem son yıllarda iklim şartlarının çok değişken olması fındık ürününü ciddi şekilde etkiliyor. Eğer üreticilerimiz bahçeye önemli ölçüde bakmasın, önemli ölçüde mücadele etmesin inanın bu fındıkların dalda kalma şansı hiç yok.
-“Türkiye geneli tahmini rekolte 738 bin ton”-
Türkiye geneli rekolte ise 738 bin ton olarak açıklandı. Geçen yıla göre bazı illerde 3-5 bin ton artışlar var, bazı illerde 5-10 bin ton düşüşler var. Ama rekolte illerimize göre baktığımızda Düzce ve Kocaeli ilinde görülüyor. Bu da rekolteyi geçen senenin üzerine çıkaran iller olarak orası şuanda ön planda. Ama diğer illerin geneline bakıldığında üç aşağı beş yukarı geçen yıl ile aynı rekolte devam ediyor. Ama bu sene fındıkta ciddi bir mevsimsel sıkıntılar var. Hastalıklarla ilgili sıkıntılar. Önümüzdeki günlerde bu rekoltenin aşağıya düşeceğini öngörebiliriz. Yukarı çıkma şansı yok. Ama rekolte çalışmaları çok iyi oldu. Komisyon üyelerimiz özverili bir şekilde çalıştı. Komisyon üyelerine teşekkür ediyorum. Özverili çalışmalarda bulundular. Rekoltenin ülkemize, çiftçilerimize ve fındık sektörüne hayırlı olmasını diliyorum.
-“117 TL maliyeti olan fındık fiyatı en az 160 TL olarak açıklanmalı” -
Üreticilerimiz bu coğrafyada hangi fiyatı istiyorsa haklıdır ve hakkıdır. Ama tabi ki bir maliyet hesabı ve bu hesap üzerinden bir refah payı var. Bunları değerlendirdiğimizde 117 TL seviyelerinde bir maliyet çıkıyor. Bu maliyetlere refah payı da ekleyip üreticilerimizin emeğinin karşılığını alabileceği makul bir fiyat istedik. 160 TL’lik bir taban fiyat istedik. Çok yüksek bir taban fiyat değil. Çok düşük de değil. 160 TL’lik bir taban fiyat üreticilerimize verilirse üreticilerimiz en azından emeğinin karşılığını alır. Çünkü bir istikrar yakalanmış olur. Yani fındık fiyatında istikrar yakalayacak bir fiyat istedik. Hem üreticimiz, hem ihracatçımız, manavımız bazında istikrarı yakalayabilecek olan bir taban fiyatı istedik.
-“İstediğimiz taban fiyatın altında bir fiyat çıkarsa, üreticimiz emeğinin karşılığını alamamış olur” -
İstediğimiz taban fiyatın altında bir taban fiyat çıkarsa üreticimiz bu bölgede emeğinin karşılığını alamamış olur. Yazık olur. Çünkü bir yıl gözüne bakıyoruz, bir yıl bekliyoruz. Eğer emeğinin karşılığını alamazsak bir yıl daha bekleyeceğiz. Bir yıl daha beklerken eğer istikrarlı bir fiyat oluşmadığı zaman üreticilerimiz bu kadar hastalık ve zararlılarla, iklim şartları ile mücadele ederken, mücadele şevki de kırılmış olacaktır. Fındık bir ihracat ürünüdür. Diğer tarım ürünleri ile karıştırılmaması lazım. Direk ihracat ürünü, Avrupa’nın ve dünyanın keyifle tükettiği bir ürün. Fındıktan herkes kazanıyor. Devletimiz kazanıyor, ihracatçılarımız kazanıyor, manavlarımız kazanıyor. Burada üreticilerimizin başta kazanması lazım. Mücadelemiz onun. İnşallah istediğimiz bir taban fiyat gerçekleşir.
-Üreticiye erken hasat uyarısı! -
Fındık hasadına sayılı günler kaldı. Ama kesinlikle erken hasattan kaçınmamız lazım. Bir yıl beklediğimiz fındığımızı 3-5 gün daha beklememek için verimsiz, kalitesiz ve randımanı düşük fındık harmana getiriyoruz. Aslında yaptığımız, beklediğimiz, ettiğimiz mücadelenin sonucunu almadan teslim oluyoruz. Sonuçlandırmamız lazım. Onun için yaptığımız emeğin karşılığını almak için fındık olgunlaşmadan bahçeye girmememiz lazım. Onun karşılığını o zaman alabiliriz. Çünkü erken toplanan fındıklarda aşırı su kaybından dolayı randıman ve kilo kaybı oluşacaktır. Bu da bizim cebimize ekonomik yönden zararı olacaktır. Onun için acele etmeyelim. Fındık olgunlaşmadan bahçeye girmeyelim. Çünkü hem kendimize, hem ihracatımızda kaliteli bir fındık ürünü anlamında da zarar vermiş oluruz.”
Ordu’nun ilçelerinde tahmini rekolte:
Akkuş'ta 66 bin 500 dönümde 6 bin 337 ton, Altınordu'da 270 bin 765 dönümde 22 bin 412 ton, Aybastı'da 91 bin 93 dönümde 9 bin 968 ton, Çamaş'ta 70 bin 130 dönümde 5 bin 514 ton, Çatalpınar' da 48 bin 650 dönümde 3 bin 699 ton, Çaybaşı'nda 63 bin 360 dönümde 5 bin 547 ton, Fatsa'da 269 bin 690 dönümde 18 bin 276 ton, Gölköy'de 140 bin 700 dönümde 15 bin 918 ton, Gülyalı'da 32 bin 480 dönümde 3 bin 60 ton, Gürgentepe'de 101 bin 300 dönümde 11 bin 594 ton, İkizce'de 94 bin 350 dönümde 9 bin 68 ton, Kabadüz'de 86 bin 443 dönümde 8 bin 988 ton, Kabataş'ta 46 bin 690 dönümde 4 bin 957 ton, Korgan'da 87 bin 726 dönümde 8 bin 230 ton, Kumru'da 117 bin 780 dönümde 9 bin 337 ton fındık, Mesudiye'de 30 bin 439 dönümde 3 bin 63 ton, Perşembe'de 180 bin 600 dönümde 13 bin 554 ton, Ulubey'de 176 bin 750 dönümde 18 bin 489 ton, Ünye'de 296 bin 712 dönümde 23 bin 611 ton fındık rekoltesi bekleniyor.
Ünye Kent Haber