Türkiye'nin 2024-2025 fındık ihracat sezonunda 10 aylık süreçte miktar bazında rekor kırılırken, ihracattan elde edilen gelir ise 2 milyar 261 milyon 774 bin doları aşarak tüm zamanların en yüksek düzeyine ulaştı.
Ünye Ticaret Borsası Meclis Başkanı Erhan Aydın, “2024-2025 sezonunda ihracat geçen seneye ve önceki yıllara göre hem rakamsal hem de veri bazında gayet iyi gerçekleşti. Bu da fındığın değerinin dünya bazında arttığını gösteriyor” dedi.
Aydın, Ünye Ticaret Borsası’nın 2024-2025 yıllarında Cezayir ve Japonya’ya düzenlediği iş gezilerinin verimli geçtiğini ve meyvelerini vermeye başladığını belirterek, bu ülkelerle ihracatın başladığını söyledi.
Borsa Meclis Başkanı Erhan Aydın ayrıca bu yıl zirai don olayı ve Kahverengi Kokarca zararlısı dolayısıyla rekoltenin düşük olduğunu vurgulayıp, önümüzdeki sezon fındığın daha değerli bir hale geleceğini işaret etti.
275 Bin Tonu Aştı, Döviz Gelirinde %15 Artış Sağlandı
1 Eylül 2024 tarihinde başlayan ihracat sezonunda, 29 Haziran 2025 tarihi itibarıyla Türkiye genelinden 275 bin 638 ton iç fındık ihraç edildi. Bu miktar, geçen yılın aynı dönemine göre %7 oranında artışa işaret ediyor.
Döviz girdisi ise geçen yılki aynı döneme göre %15 oranında artarak, 2 milyar 261 milyon 774 bin 772 dolara ulaştı. Böylece Türkiye, fındık ihracatında hem miktar hem de gelir açısından 10 aylık süreçte yeni bir rekor kırdı.
Geçen sezonun aynı döneminde 258 bin 444 ton iç fındık karşılığında 1 milyar 972 milyon 774 bin 772 dolar gelir sağlanmıştı. 2022-2023 sezonunda ise 261 bin 919 tonluk ihracattan 1 milyar 578 milyon 73 bin 398 dolar elde edilmişti.
“Fındığın dünya değeri artıyor”
Fındık ihracatındaki gelişmeleri değerlendiren Ünye Ticaret Borsası Meclis Başkanı Erhan Aydın, Ünye Kent Gazetesi’ne yaptığı açıklamada şunları kaydetti:
“2024-2025 sezonunda ihracat geçen seneye ve önceki yıllara göre hem rakamsal hem de veri bazında gayet iyi gerçekleşti. Bu da fındığın değerinin dünya bazında arttığını gösteriyor. Umarım Temmuz ayındaki ihracat rakamları ile beraber bu rekor perçinleşir. İnşallah yeni sezonda üretici için de, ihracatçı için de iyi olur.”
Zirai don ve kahverengi kokarca verimi düşürdü
Yeni sezona ilişkin beklentilerini de paylaşan Aydın, özellikle bahar aylarında yaşanan doğal afetlerin rekolteyi olumsuz etkilediğini ifade ederek, şunları söyledi:
“Yeni sezonda rekolte geçen yıla göre düşük görünüyor. Nisan ayındaki zirai don hadisesi ve böcekten dolayı rekolteyi düşürmüş olacak. Bu ürünün fiyatına yansıyacaktır ve ürün daha kıymetli olacaktır. Ürün kıymetli olduğu zaman ihracat kesinlikle daha iyi olacaktır. Daha iyi rakamlara, daha iyi ihracat rakam ve döviz girdisine haiz olacaktır.”
Cezayir ve Japonya açılımı sonuç verdi
Ünye Ticaret Borsası’nın uluslararası pazarlara yönelik çalışmalarının da meyve vermeye başladığını belirten Aydın, iş gezilerinin ihracata doğrudan katkı sunduğunu aktararak şunları kaydetit:
“2024-2025 yıllarında yaptığımız iş gezileri olumlu sonuçlar vermeye başladı. Bu sezon Cezayir ve Japonya’ya yurtdışı gezileri düzenledik ve bunlar gayet verimli geçti. Bunlardan da geri dönüşler başladı. Ziyaret yaptığımız ülkelerle de ihracat başladı. Çalışmalarımız ülke ve Ünye Ticaret Borsası olarak da ihracatı artırmaya, fındığa değer katacak, katma değer sağlayacak çalışmalar için çaba sarf ediyoruz.”
Ünye Kent / Yücel Arslanteke