Akkuş tarımında dönüşüm başlıyor
Ordu’nun Akkuş ilçesinde, coğrafi işaretli ürünler arasında yer alan Akkuş Şeker Fasulyesi, 2025 üretim sezonunda yeni bir atılım sürecine giriyor.
Akkuş Ziraat Odası, Ordu Büyükşehir Belediyesi ve Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DOKAP) işbirliğiyle başlatılan 28 milyon liralık sulama projesi sayesinde üretim alanının 16 bin dönümden 36 bin dönüme çıkarılması hedefleniyor. Proje ile üç mahallede damla sulama sistemi kurulacak ve atıl araziler üretime kazandırılacak.
Damla sulama sistemi ile 36 bin dönüm üretime kazandırılacak
Proje kapsamında ilçenin Meyvalı, Ceyhanlı ve Piletili mahallelerinde modern damla sulama sistemleri kurulacak. İhale aşamasına gelen bu yatırımla, atıl durumdaki 20 bin 560 dönüm arazi sulanabilir hale getirilerek üretime dahil edilecek. Bu gelişme, sadece bölge tarımına değil, kırsal kalkınma sürecine de ivme kazandıracak.
“Su sorunu çözülürse rekolte 2 bin tona çıkacak”
Geçen yıl 940 tonluk üretim elde edilen Akkuş Şeker Fasulyesinde, bu yıl sulama sisteminin devreye alınması durumunda 2 bin ton rekolteye ulaşılması hedefleniyor. Aksi durumda üretimin 900 ton seviyelerinde kalacağı tahmin ediliyor.
Hava şartları olumsuz etkiliyor
Akkuş’ta bu yılki dikim dönemi olumlu geçerken, yetişme sürecinde hava sıcaklıklarının etkisi hissedilirken, “Dikim güzel geçti ama yetişirken hava şartlarından olumsuz etkilenme var. Rekolte damla sulama yetişirse katlanacak.” denildi.
Gündüzleri yüksek sıcaklık, geceleri ise serin havanın hakim olması, fasulye gelişimini olumsuz etkiliyor.
İpli üretimle verim artacak
Akkuş Ziraat Odası, ürün verimini artırmak amacıyla bu sezon şeker fasulyesinde ipli üretim sistemine geçileceğini duyurdu. Bu yöntemle hem bitkinin sağlıklı büyümesi sağlanacak, hem de zararlılarla mücadelede daha başarılı sonuçlar alınacak.
Pazarlama sorunu yok
Akkuş Ziraat Odası Başkanı’nın verdiği bilgilere göre, fasulye pazarlaması konusunda üretici rahat; “Bölgede üretilen şeker fasulyesinin tamamı bir zincir market tarafından satın alınıyor.” denildi.
Bu durum, çiftçinin ürününü değerlendirme sürecinde güvenle hareket etmesini sağlıyor.
Hedef; sürdürülebilir tarım, güçlü kırsal
Projeyle birlikte Akkuş’un tarım potansiyelinin yeniden şekillendirilmesi, üretim alanlarının genişletilmesi ve suyun verimli kullanımıyla birlikte sürdürülebilir tarımın tesisi hedefleniyor.
Akkuş, hem çiftçisi hem de tarımsal üretimiyle Karadeniz’in yeni yükselen değeri olmaya hazırlanıyor.
Ünye Kent / Yücel Arslanteke